Gå til indhold
HjemBlogDette skal du bruge for at få en god børnehaveopstart!

Dette skal du bruge for at få en god børnehaveopstart!

Det skal du bruge til børnehavestart

Børnehavestart indebærer en stor forandring i barnets liv og som forældre ønsker vi at gøre overgangen så enkel som mulig. Her er en oversigt over hvad barnet skal bruge i børnehaven. 

Er dit barn klar til at starte i børnehave? At begynde i børnehave er en stor begivenhed i mange børns liv og mindst lige så stort for os som forældre. Efter at have haft barnet hjemme eller i trygge rammer hos dagplejen, kan det for nogen være lidt svært at skulle overlevere barnet til nogen helt fremmed. Derfor er det godt at vide, at de ansatte i børnehaven har erfaring med at tage imod nye børn, og de fleste børn finder sig hurtigt til rette.

Der er imidlertid en del ting vi som forældre også kan gøre for at overgangen foregår så let som mulig. Én af dem er at sørge for at barnet har alt det de skal bruge for at få den bedst mulige start i børnehaven.

 

Dette skal I bruge af tøj i børnehaven

Det er vigtigt, at barnet har varm og behagelig overtøj på. Tænk på, at overtøjet skal være praktisk – sådan at overtøjet er enkelt at tage af og på. Overtøjet bør også være behagelige for barnet at have på under leg. Det betyder, at overtøjet ikke skal være for småt eller forhindre bevægelsesfriheden. Hvis overtøjet ikke passer, kan barnet blive mindre aktivt og fryse lettere.

Hvad skal du bruge til børnehaveopstart - tøjskift efter sæson

En flyverdragt bliver oftest anbefalet til de mindste børn og især om vinteren, idet man undgår at barnet bliver koldt ved maven. Flyverdragten bør også være luftig, kunne tåle fugtighed og være slidstærk. Se efter flyverdragter med ekstra lag på de områder, der bliver slidt mest; som for eksempel på knæerne, for enden af benene og ved rumpen.

Som mange ved, så kan overtøjet til børn koste dyrt; specielt når vi køber mærkevare til vores børn. Det er rigtig nok ikke altid sådan at de dyreste mærker har den højeste kvalitet – så se efter hvilket overtøj er bedst-i-test eller læs andre forældres erfaringer i forumer på internettet. Spørg gerne medarbejderne i børnehaven om hvad de anbefaler af overtøj.

Køb gerne brugt på internettet eller i genbrugsbutikker, dog vær opmærksom på at tøj som er blevet brugt af flere børn og som efterhånden kan miste noget af deres egenskaber, når det kommer til vandbestandighed og slidestærkhed.

Men selv om overtøjet er lidt slidt, kan det alligevel være købe genbrugstøj. Ofte anbefaler børnehaven, at man har to sæt udendørs overtøj med – sådan at barnet altid har et reservesæt, mens det andet bliver vasket.

Hvad skal der til for at starte en børnehave

De fleste børnehaver anbefaler også, at man har to sæt med skiftetøj liggende i børnehaven. Er du i tvivl om, hvad dit barn har brug for af skiftetøj i børnehaven? Se vores oversigt over skiftetøj i børnehaven her.  

 

Dette får du brug for til børnehaveopstarten:

Behovet kan variere fra børnehave til børnehave, og mange deler lister ud til forældrene i starten af året. Dette kan du få brug for i starten:

 • Madkasse
 • Drikkeflaske
 • Tøfler eller andre indesko
 • Bleer
 • Mindst to sæt med skiftetøj
 • Overtøj til de forskellige årstider
 • Regntøj
 • Støvler, vintersko, sommersko, sandaler
 • Hue, halstørklæde og handsker
 • Bamse, sut/sutteklud
 • Salve, kuldecreme og solcreme

Hvad skal du bruge til børnehaveopstart - navneskilte i alle størrelser

Opbevaring af barnets skiftetøj

I de fleste børnehaver er det almindeligt, at hvert barn får sin egen plads i garderoben. Det kan for eksempel være en lille hylde eller nogle kroge, hvor barnet kan hænge sit tøj op.

Uanset hvordan ordningen i din børnehave er, kan det være en god ide at have en kasse, hvor barnet kan have sine ting opbevaret. Sådan slipper du for at overtøjet eller skiftetøjet flyder rundt på og tilmed bliver forvekslet med andres børns tøj.

Hvad dette bør være afhænger af, hvor stor plads du har til rådighed. Enkelte forældre vælger kurve/bokse, som kan placeres på hylden. Mens andre vælger tekstilposer, der enkelt kan hænges op på knager. Måske ville det være en god ide, at have to tekstilposer – sådan at de ansatte kan bruge den ene pose, når det beskidte tøj skal hjem til vask? Mange vælger også, at have en pose til skiftetøj og en pose til barnets overtøj.

Husk at mærke kurven eller tekstilposen med navnelapper. Til kurven kan du for eksempel bruge vores store selvklæbende navnelapper, som er ekstra synlige og dekorative. Vores selvklæbende navnelapper kan også bruges til tekstilposen. Men hvis du ønsker noget, som er ekstra slidstærkt anbefaler vi vores navnelapper som kan stryges på med et strygejern.

 
Udstyr til børnehaveopstarten

I mange børnehaver har børnene deres helt egen vandflaske og madkasse, og de findes i utallige varianter og former. Husk på, at det nok ikke er den mest trendy madkasse eller drikkeflaske som passer dit barn bedst. Vær opmærksom på, hvor enkle er de at åbne og lukke? Vil barnet kunne klare det på egen hånd? Hvor godt holder de på varme/kulde og er den tæt?

Hvad skal du bruge til børnehaveopstart - det rigtige udstyr til den rigtige årstid

Igen kan det være en god ide, at lytte til andre forældres erfaringer – da det er kedelig at bruge penge på noget, der skal skiftes ud efter få uger fordi de simpelthen ikke fungerer godt nok.

I lighed med trøjer og sko, bør udstyret som barnet har med i børnehaven mærkes med barnets navn før børnehavestart. Vi har navnelapper, som passer til ethvert formål!

En lidt kedelig madkasse eller drikkeflaske kan for eksempel få et helt unikt udseende med vores store og dekorative selvklæbende navnelapper. En fordel med disse navnelapper er, at de er godt synlige – sådan at det er enkelt; både for barnet og medarbejderne i børnehaven, at se hvem madkassen tilhører. Derudover er de slidstærke og tåler mange runder i opvaskemaskinen.

Til mindre udstyr; som for eksempel sutter eller sutteklude, anbefaler vi vores selvklæbende minilapper. Disse har en størrelse på bare 16 x 6 mm og kan fæstes på det meste.

Hvad skal du bruge til børnehaveopstart - navneskilte til bamsen

Har barnet nogle gange også sit yndlingslegetøj eller yndlingsbamsen med i børnehaven? Vores bedste råd er, altid at have et ark med selvklæbende navnelapper liggende i børnehaven, i bilen eller derhjemme – sådan at du har dem let tilgængelig, når der er noget du har glemt at mærke. Det sparer dig for en masse tid på en hektisk hverdagsmorgen og kan redde nattesøvnen ved at du forhindrer at barnets yndlingssager bliver væk.

Mange forældre er også gode til at købe en lille rygsæk, som barnet kan have sine ting i, når barnet skal til og fra børnehaven. Selv om dette måske ikke er noget man absolut har brug for, er det uden tvivl noget barnet selv vil sætte pris på – især de lidt ældre børn. Deres egen rygsæk med deres eget navn på, kan gøre at det er lidt ekstra fedt at tage i børnehave om morgenen.

 

Skal barnet sove i børnehaven?

Frem til barnet er to-tre år gamle, er det almindeligt at de får muligheden til at få sig en lille middagslur i børnehaven. Hvordan dette praktiseres kan variere. Enkelte børnehaver har separate rum, hvor barnet kan hvile sig og i sådan nogle tilfælde kan du blive bedt om at tage sengetøj med.

I nogle børnehaver er det almindeligt, at man lader barnet sove ude i barnevognen. Hvis barnet skal sove ude, kan du blive bedt om at skaffe en barnevogn som de kan have stående i børnehaven, da ikke alle børnehaver har deres egne vogne. Sørg for, at barnevognen har en god madras og et overtræk som beskytter mod regn og vind. Et myggenet kan også være smart at have.

Hvad skal du bruge til børnehaveopstart - navneskilte til barnevognstasken

Hvis barnet skal sove ude om vinteren, har du brug for en god vognpose. Her findes der mange forskellige typer, men en vandafvisende vognpose som holder barnet varmt på de koldeste vinterdage, uden at barnet bliver svedigt og klamt, er værd at foretrække.

Sidste indlæg fra bloggen