Hvilket skiftetøj bør barnet have i børnehaven?
Meget skal på plads i forbindelse med børnehavestart, og noget af det allervigtigste er at finde ud af, hvilket skiftetøj dit barn skal have med i børnehaven. God orden i skiftetøjet sørger ikke bare for et varmt og tørt barn, det forenkler også hverdagen for de ansatte i børnehaven.
Fysisk udfoldelse er afgørende for børns udvikling, og det er noget alle børnehaver er optaget af. Det indebærer at lade børnene klatre i legestativerne, hoppe i vandpytter og bage sandkager i sandkassen. Børnene er ude i alt slags vejr og vind. Det er sjovt. Men det går også ud over tøjet, som er med i børnehaven. At have nok skiftetøj, fra inderst til yderst, er derfor essentielt.
Lad uldundertøjet være en del af skiftetøjet
En del af skiftetøjet i børnehaven ændres gennem de forskellige sæsoner. Men nogle ting, som undertøj, bukser, bluser og sokker bør ligge på barnets plads året rundt.
Mange forældre sværger til uldundertøj, og det gælder ikke bare i vinterhalvåret. Uld har nemlig den egenskab, at den er varmeregulerende. Noget som gør at den holder dig varm om vinteren og opleves kølig på de mildere dage.
Uld absorberer også fugt, og varmer selv i våd tilstand. Uldsokker kan derfor være en speciel god investering, hvis du vil være sikker på at barnet holder fødderne varme i gummistøvlerne.
For børn som ikke tåler uld tæt på kroppen, for eksempel på grund af sensitiv hud eller atypisk eksem, kan uld med bambus inderst være et godt alternativ. Bambus er et materiale som føles silkeblødt mod huden, og som ikke fremprovokerer kløe, som fibrene i uld kan gøre. Selv om bambusmateriale måske ikke er lige så varmt som ren uld, har det mange af de samme egenskaber, da det både er antiseptisk, temperaturregulerende og fugttransporterende.
Der anbefales ofte at bruge uldundertøj under barnets regntøj. Regntøj er nemlig vældig tæt og kan opleves fugtigt. Hvis du har uld på under regntøjet, vil ulden trække vanddampen til sig, så huden ikke bliver fugtig.
Uld kan med fordel bruges som et mellemlag. Hvis vand trækker gennem flyverdragten, stoppet ulden vandet i at trække sig videre ind. Så bliver barnet ikke koldt.
Invester i en slidstærk flyverdragt, som holder barnet varmt
Et af de vigtigste stykker tøj i børnehaven er måske flyverdragten. Kvaliteten af flyverdragter varierer midlertidig meget og der er ikke altid sammenhæng mellem pris og kvalitet. Derfor kan det være smart, at tjekke forskellige tests af flyverdragter og spørge de ansatte i børnehaven om råd.
Der findes flyverdragter for forår/efterår og vinter, mens andre dragter har for som kan tages ud, så barnet kan bruge den samme flyverdragt året rundt.
Det kan være smart at finde en flyverdragt, som har ekstra beskyttelse på de områder som udsættes for mest slitage, som på rumpen eller på knæene. Ellers bør flyverdragten helst være vandtæt, have puste-evne, tåle slitage og være så blød, at den er behagelig for barnet at bevæge sig i. Den skal heller ikke være for lille, så den strammer når barnet sidder ned.
At have to flyverdragter, to par vintersko og dobbelt af andet tøj, som ligger i de højere prisklasser, kan hurtigt mærkes i budgettet. Løsningen for mange forældre er derfor at købe brugt eller at bruge tøj man har arvet.
Nogen vælger at have nogle primære stykker tøj i høj kvalitet, som bruges i det daglige, og så at have noget backup, som kun bruges når det primære er til vask.
Har du f.eks. en godt brugt flyverdragt fra et ældre barn, er det måske ikke det du ønsker at mindstemanden skal gå i hver dag i børnehaven. Flyverdragten kan alligevel være god til nødsituationer i børnehaven eller mens du venter på at få vasket og tørret den primære flyverdragt.
Mange typer regntøj
Tilbuddet af regntøj er stort, og det kan være ledt af fare vild i jagten på det perfekte regntøj. Også her kan det være smart at se på tests og rådføre sig med de ansatte i børnehaven. Eller måske spørge andre forældre til råds?
Regntøj kommer oftest i to dele, med bukser og jakke separat. Nogle af sættene har en tyk, stivere kvalitet, mens andre er mere bløde og i nogle tilfælde også mindre slidstærke. Fordelen med tyndere regntøj er midlertidig, at barnet får mere bevægelsesfrihed.
Elastik nederst i bukserne er et must! Det forhindrer bukserne i at trække sig op, og at der kommer vand ind i gummistøvlerne. Disse elastikker har dog en tendens til hurtigt at blive slidte, så det kan være smart at tjekke regntøjet med jævne mellemrum.
Beskidt regntøj er ikke unormalt at se i børnehaven, da få ting er så sjovt som at hoppe i vandpytter. Hvis du ikke har to sæt med regntøj, må du derfor forberede dig på at vaske ofte.
Husk at mærke skiftetøjet med navnelapper
I en børnehaveafdeling med måske 20 børn, siger det sig selv, at det næsten bliver umuligt for de ansatte at holde styr på, hvilket tøj som tilhører hvem. Specielt fordi der er meget skiftetøj og mange ens stykker tøj. Som forælder er det derfor vigtigt at du sørger for at skiftetøjet er tydligt mærket med barnets navn.
Hos Identiketter kan du købe selvklæbende og strygefri navnelapper til alt barnets tøj, alt fra de mindste sokker til gummistøvlerne. Vores navnelapper er desuden slidstærke og tåler 60 grader i vaskemaskinen og tørretumbleren. Navnelapperne tackler hård brug og mange gange i vaskemaskinen. Selv det skiftetøj som må i vaskemaskinen flere gange på en dag.
For børnenes hjemmestrikkede tøj, som uldsokker, huer og halsvarmere, har vi strygelapper som sidder godt fast. Alle vores navnelapper kan designes med motiv, baggrund og tekst efter eget ønske.
Opbevar skiftetøjet på en smart måde
Egne tøjposer til opbevaring af skiftetøj, kan være en smart investering. Specielt i børnehaver med begrænset plads. Ved at pakke skiftetøjet i en egen pose, gør du de ansattes arbejde lettere. Du slipper også for, at tøj flyder rundt i barnets garderobe eller for at miste små stykker tøj.
Det kan være smart at dele skiftetøjet ind i to poser. En pose for ydertøj og en for tøj til indendørs brug. På samme måde som du mærker barnets tøj med navnelapper, bør du også mærke poserne.
Husk at gå gennem poserne med jævne mellemrum. Så ved du hvilket tøj, du må tage med i morgen. Lav en liste over ting som skal være i poserne, og kryds af når noget mangler. Børn vokser så hurtigt, så vær opmærksom på at tøjet i poserne er den rigtige størrelse. At gå gennem tøjet er måske lidt arbejde for dig, men det gør en stor forskel for de ansatte i børnehaven.
Smart at have to sæt med skiftetøj.
Har du så brug for det dobbelte af alt? Svaret på dette er nej. Men mange forældre vælger alligevel at have to sæt af alt i børnehaven.
Der kan f.eks. være perioder hvor børnene har behov for mere skiftetøj, som i forbindelse med pottetræning. Men også børn som har været ble-fri i en periode, kan fortsat have små uheld.
Mange børnehaver har ekstra tøj liggende til situationer, hvor barnet ikke selv har noget skiftetøj. Men her handler det igen om at gøre hverdagen for de ansatte lettere. En let og god dag på arbejdet, giver dem mere overskud til at passe bedst muligt på dit barn.
Hvilket skiftetøj har du brug for i børnehaven?
Her er en oversigt over hvad som er smart at have, fordelt på de forskellige sæsoner.
Skiftetøj for hele året:
- Trusser eller bodystockings, 2 stk.
- Bukser, 2 stk.
- Bluser, 2 stk.
- 2 par sokker
- T-shirts, 2 stk.
- Indesko
Skiftetøj for vinterhalvåret:
- 2 strømpebukser eller skiundertøj
- 2 par uldsokker
- 1 varm sweater, gerne i uld eller fleece
- 1 ekstra hue
- Flyverdragt
- Halsvarmer
- Et par ekstra vanter
- Varme vintersko
Skiftetøj for sommeren:
- Shorts eller kjole
- Solhat eller kasket
- Sandaler
- Joggesko
Skiftetøj for forår og efterår:
- Vand- og vindafvisende flyverdragt
- 1 par ekstra handsker til regn
- Regntøj
- Handsker til regn
- 1 tynd ekstra hue
- Tynde handsker eller vanter
- Gummistøvler, gerne med for
Sidste indlæg fra bloggen
Hvad har man brug for til skolestart?
Første skoledag er lige spændende hvert år for både børn og forældre. Hvordan bliver det? Hvad skal man have på? Skolestart bliver gode barndomsminder for mange, og det er uden tvivl en dag med store forventninger.
Quiz for børn: 35 sjove spørgsmål for store og små
Leder du efter en quiz for børn? Her får du 35 quiz-spørgsmål med forskellige sværhedsgrader + tips til, hvordan du kan gøre quizzen ekstra sjov.
Her får du seks lækre opskrifter på hjemmelavet is
Har du lyst til at lave din egen is? Her er vores bedste råd for et vellykket resultat + seks lækre opskrifter.