Gå til indhold
HjemBlogEfterårshygge for store og små

Efterårshygge for store og små

Efterårshygge for hele familien

Der er noget helt specielt ved efteråret – den klare, kolde luft og dagene som bare bliver mørkere og mørkere gør altså noget ved os. I denne overgang har du bare to valg: Du kan enten fokusere på alt det negative og at sommeren er forbi, eller du kan glæde dig over alle fordelene ved efteråret. For vi lover dig – efteråret har flere positive sider end du har tænkt på.

Fokusér på efterårshygge med familien

De første uger efter sommerferien kan være hektiske. Børnene starter i børnehave- eller skole igen samtidig som alle fritidsaktiviteter også begynder igen. Vi som voksne har oftest også en travlt på arbejde. Men efter de hektiske uger har lagt sig lidt, så har efteråret for alvor gjort sit indtog. Det er derfor på tide, at ånde lettet lidt op og fokusere på familien igen. Hvordan kan I få mest glæde ud af efteråret som familie? Hvilke aktiviteter passer godt til efterårsvejret? Hvis du virkelig vil markere, at efteråret har meldt sin ankomst så kan det være smart at fjerne alle ting som du har brugt i løbet af sommeren. Du skaber nemlig efterårshygge ved at tænde levende lys eller fyre op i brændeovnen idet de knitrende flammer kan skabe hygge og en varm atmosfære. Find dine varme tæpper frem igen og pynt stuen eller køkkenet med kogler, blade i forskellige farver eller andre ting du har finder ude i den danske efterårsnatur.

Hyggelig efterårshygge med indeaktiviteter når vejret er dårlig

Vi kan vel alle blive enige om, at der er få ting som er bedre end at hygge i sofaen med en god bog og en varm kop kakao eller kaffe! Benyt denne hyggestund til at vise dit barn, hvilke børnebøger du elskede, da du selv var barn.

At læse højt for sine børn er ikke bare en god metode til at motivere ens egne børn til at læse mere selv, men det skaber også en nærhed mellem forældrene og barnet som er helt enestående. Specielt nu om dage, hvor meget af hverdagen går med at sidde foran hver jeres skærm.

hyggelige indeaktiviteter når vejret er dårlig

En anden hyggelig «sofaaktivitet» er, at se på gamle billedealbum eller vise en lille billedfremvisning på ipaden fra alle sommerens oplevelser. Flere eksperter mener, at det at se på familiebilleder faktisk bidrager til at skabe samhørighed og knytter et stærkere bånd i familien – særligt, hvis I som familie har familiemedlemmer som bor langt væk og som I ikke ser så tit.

Nogen eksperter mener desuden, at det at se på familiebilleder kan bidrage til at dit barn får bedre selvtillid og at det hjælper dem med at blive trygere på sig selv. Dette kan skyldes, at det at vokse op med at se billeder af sig selv sammen med sine kære, så lærer de hvem de er og hvor de hører til.

Arrangér en aften med brætspil

En anden aktivitet som mange forbinder med efterårshygge, er brætspil. Hvorfor ikke lade venner og familie hygge sig med en aften i brætspillets tegn?

Vælg et brætspil som passer for alle aldre og som er nem at lære for dem, som ikke har spillet det før. Læs reglerne højt før I starter, sådan at det ikke er nogle uklarheder som kan føre til dårlig stemning. Vær opmærksom på, at selvom et spil er fra 8 år og frem, kan det det være lidt svært. Et alternativ er derfor at dele alle spillerne ind i hold med to og to, da det ikke gør så ondt hvis man skulle være så uheldig at tabe.

Arrangér en aften med brætspil

At spille brætspil har flere fordele end mange går og tror. Det giver ikke bare hele familien en god grund for at tilbringe kvalitetstid sammen, men det er også super lærerigt for barnet. De får nemlig både øvet sig på nye tal og ord, være tålmodig samt forbedre sine sociale færdigheder. Med andre ord en win-win-situation!

Efterårshygge = God mad

Efteråret er også en fin årstid til at lære og vise dit barn, hvordan man kan tilbrede en ny madret; helst lavet på sæsonens råvarer. Hvis I godt kan lide at bage sammen, er æblekage et enkelt og super godt alternativ. Servér æblekagen med lidt vaniljeis eller vaniljesaus.

Efterårshygge = God mad

En kopp varm kakao har sin selvskrevne plads, når vi skal hygge os i de kølige efterårsdage. Hvis I vil gøre dagen ekstra god, så kan I tilføje flødeskum til den varme kakao. Eller hvad med at lave varm kakao med kardemomme og chili? Det findes mange spændende smage som passer godt sammen med den varme kakao. Hvis I ønsker et sundere alternativ, kan I reducere mængden af sukker og vælge mælk med lavt fedtprocent.

Sjove udendørsaktiviteter er også efterårshygge

Selvom efterårsvejret til tider ikke er helt optimalt, er det ingen grund til at opholde sig indenfor. Køligere temperaturer gør det mulig at være mer aktiv, uden at blive gennemblødt af sved.

Mange vil mene, at naturen er på sit flotteste når efteråret melder dets ankomst, idet træerne og buskene skifter til herlige efterårsfarver og som tiden går mister de også deres blade. Dette vil man jo ikke gå glip af – med korrekt overtøj er det muligt at hygge sig ligeså meget som man kan indenfor.

Sjove udendørsaktiviteter er også efterårshygge

Lad dit barn opleve naturen ved at tage dem med på en gåtur i en nærliggende skov eller i en park. Der findes mange morsomme og enkle aktiviteter som gør gåturen lidt mere spændende for de mindste. I kan for eksempel samle en stor mængde med blade og kaste dem i vejret, eller bare rulle rundt i dem. Måske vil I tage nogle blade med hjem og lave et kunstværk? Det findes utallige kreative måder at bruge tørre blade på.

Skoven skjuler mange skatte og er dermed et perfekt sted at gå på opdagelse. Se efter mærkelige insekter, fuglereder, myretuer og spor fra dyr. Det hele bliver ekstra spændende hvis i arranger turbingo. Dette kan gøres ved at I på forhånd har lavet et ark, hvor I har noteret nogle ting ned som I kan se og finde frem til i naturen. Alle deltagerne får hvert sit ark som de skal krydse af på og efterhånden som I kommer over nye naturelementer.

En hyggelig aktivitet som får dine børn til at være engageret på gåturen er også, at lege “Jeg ser”. Det hele går ud på, at en person starter med at vælge noget han/hun ser i naturen og som den anden person også har mulighed for at få øje på. Det kan foreksempel være en rød bænk. Personen siger så “Jeg ser noget, du ikke ser og det begynder med bogstav B” og så er det op til de andre deltagere at gætte, hvad denne genstand kan være. Den person der gætter rigtig først, er den næste til at vælge en genstand i naturen.

Hvis I er på en længere gåtur og der opstår dårlig stemning, kan det være en god ide at gøre nogle andre aktiviteter mens I går idet det kan tage fokus væk fra det dårlige. I kan for eksempel synge alle sange I kommer i tanke om som handler om skoven, eller samle fine sten og kogler undervejs.

mærk udstyr med navnelapper

Hvad kan man lave på en kedelig regnvejrsdag?

Med efteråret får vi naturligvis også en del regn, men ikke lad det hindre dig og dit barn i at hygge jer udenfor. Uanset, hvor meget efterårshygge I har indendøre, så er det godt for krop og sjæl at komme ud i det danske og friske efterårsvejr.

Børn elsker at hoppe i vandpytter, men hvor tit får de egentlig lov til å gøre det? Tag regntøjet og gummistøvler på, og gå på jagt i nabolaget efter den største regnpyt. Konkurrér om hvem der klarer at hoppe over vandpytterne uden at ramme dem, eller hvem der klarer at lave det største plask. Tag gerne øjebliksbilleder med din telefon af hinanden som I kan se på efterfølgende når I sidder i stuen og hygger med en barm kop kakao. Dette er aktiviteter som garanteret vil fremkalde grin og som barndit barn vil huske længe.

På en regnvejrsdag kan også være hyggeligt, at lave små både af blade, pinder, nødder og andre ting som I finder i naturen, og lad dem sejle i vandpytter eller små bække.

Børn elsker at hoppe i vandpytter

Sidste indlæg fra bloggen