Gå til indhold
HjemBlogOtte velsmagende smoothie-opskrifter

Otte velsmagende smoothie-opskrifter

Pigen drikker smoothieDet er ikke underligt, at smoothies er blevet så populære i de seneste år. De er hurtige at lave, meget næringsrige og ikke mindst meget velsmagende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lave en velafbalanceret smoothie, samt otte af vores bedste smoothieopskrifter!

Smoothies har den sjældne egenskab, at de er lige så populære blandt fitnessentusiaster som blandt små børn. Fordi de er så hurtige at lave, er de også perfekte til travle mennesker, der ønsker at sikre sig alle de nødvendige næringsstoffer.

Børn elsker ofte smoothies, fordi de minder lidt om andre forfriskende drikke som milkshakes og juice, men hvad er egentlig forskellen?

En smoothie er en tyktflydende frugt- eller grøntsagsdrik, der serveres kold. Den består typisk af tre komponenter: en væskebase, frugt/grøntsager og is. Men du kan også tilføje nødder, frø, grøntsager, frosne bær, yoghurt, mælk og andre mejeriprodukter. Alt blandes sammen med en blender eller en foodprocessor, indtil den får den rette, lidt cremede konsistens.

Sammenlignet med en milkshake er en smoothie normalt langt sundere og fyldt med gode næringsstoffer. Smoothies findes dog i alle variationer. Mens nogle egner sig til morgenmad, mellemmåltid eller som en snack efter skoletid, passer andre bedst som en lækker dessert. Der er altid en god anledning til en velsmagende smoothie!

Genialt for at give børn flere vitaminer

Har du et lidt kræsent barn, der undgår alt, hvad der har med grøntsager at gøre? Et smart trick for forældre er at snige nogle nyttige ingredienser ind i smoothien, som barnet normalt ville have afvist.

Sørg bare for, at blandingen får et appetitligt udseende, da for mange forskellige ingredienser på én gang kan resultere i en udefinerbar farve, der ikke ligefrem vækker smagssanserne til live. Nogle ingredienser som f.eks. chiafrø, hørfrø og havregryn kan også give en konsistens, der kræver lidt tilvænning.

Hos de allermindste er enkle smage med få ingredienser ofte det bedste. En alt for ambitiøs blanding af næringsrige grøntsager bliver desværre ikke altid en succes. Et smart tip er at starte med en simpel opskrift med få ingredienser og derefter tilføje en ny grøntsag, korn eller frugt næste gang. Eksperimenter og prøv dig frem, indtil du finder en god, velafbalanceret smoothieopskrift, som dit barn elsker.

For lidt ekstra flair kan du servere smoothien i et flot glas med en sjov sugerør, gerne et praktisk og sølefrit smoothieglas med låg.

Lad barnet servere smoothie
Lad børnene deltage, når du laver smoothie

Ældre børn elsker at hjælpe med at lave smoothies. Det er så sjovt at se, hvordan de forskellige ingredienser blandes sammen, og at få lov til at være med til at bestemme, hvad den skal indeholde.

Det er også en god lejlighed til at lære børnene navnene på de forskellige frugter og grøntsager og give dem indblik i, hvad der er sundt for os. Husk, at jo flere sunde vaner børnene lærer, desto større er chancen for, at de vil tage dem med sig ind i voksenlivet.

Hvad bør en smoothie opskrift indeholde?

Som nævnt findes der smoothies i alle variationer, og de kan gøres så sunde (og usunde), som du ønsker. Det er helt op til dig og dine præferencer!

Start med at vælge en eller flere frugter, der er gode kilder til vitaminer, mineraler og antioxidanter. Bananer, æbler, ananas, bær, kiwi, appelsiner, druer, pærer, mango, melon og ferskner er nogle frugter, der egner sig godt.

Tip: Har du en banan eller en anden frugt, der er ved at blive overmoden? Skær den i stykker og frys den ned, så du kan bruge den i en smoothie senere. Modne frugter giver mere smag til smoothien.

Derefter kan du tilføje lidt friske grøntsager. Hvis du ikke har noget imod den grønne farve, er spinat og grønkål to fremragende ingredienser i en grøn smoothie. De giver mere jern og protein end frugt og er fyldt med kostfibre og folat. Andre grøntsager, der egner sig til en smoothie, er agurk, rødbeder, gulerødder, squash og blomkål.

Frugt og grøntsager indeholder noget protein, men for at få en velafbalanceret smoothie kan du med fordel tilsætte lidt ekstra. Dette kan gøres ved at lave en smoothie med yoghurt eller tilsætte hytteost, æg, havregryn, nødder og frø.

For at få den rigtige konsistens skal du også tilsætte væske. Dette kan for eksempel være frugtjuice, grøntsagsjuice, mælk (eller kokos-, mandel- og sojamælk), grøn te, vand eller is.

Smoothieopskrifter til smoothiebowl

Her er nogle af vores favorit-smoothies (1 portion):

Klassikeren – nogle gange er det enkle det bedste

Nogle gange ønsker man bare en lækker og god smoothie med helt enkle ingredienser. Denne smoothie med jordbær og banan er en klassiker, og den kan tilpasses efter dine ønsker.

Ingredienser:

75 gram frosne jordbær

½ frossen banan

0,5 dl æblejuice eller appelsinjuice

1 dl vanilje- eller naturel yoghurt

 

Powersmoothie – perfekt for små superhelte!

Ikke alle har lyst til at spise mad tidligt om morgenen, og i sådanne tilfælde kan en lækker smoothie være løsningen. Med lidt ekstra protein fra Cottage Cheese er den også perfekt at drikke før eller efter træning.

Ingredienser:

50 gram frosne jordbær

50 gram frosne hindbær

100 gram cottage cheese

½ frossen banan

1,5 dl valgfri mælk (f.eks. kokosmælk, letmælk eller mandelmælk)

 

NB! Ønsker du at lave en smoothie til en baby? Erstat mælken med kokosmælk. Smoothies kan gives fra seks måneder og opefter.

Grøn smoothie med yoghurt – giver en god start på dagen!

Grønkål er en grøntsag, der passer perfekt i smoothies. Ikke kun er den fyldt med vitaminer (herunder vitamin K, A og C), den er også en god kilde til calcium, kalium, fibre, magnesium og jern.

Ingredienser:

100 gram grønkål

2 dl syrlig æblejuice

2 spiseskefulde revet frisk ingefær

2 spiseskefulde vaniljeyoghurt

1 stk. banan

1 stk. æg

 

Gul glæde – gult er fedt, og superlækkert!

Denne C-vitaminbombe har en frisk og god smag og er perfekt som et mellemmåltid i løbet af dagen.

Ingredienser:

100 gram frossen mango

100 gram frossen ananas

¼ frossen avocado

½ frossen banan

2,5 dl valgfri væske (f.eks. kokosmælk, kokosvand, juice eller mælk)

 

Regnbue-smoothiebowl – en fryd både for øjne og smagsløg!

En smoothiebowl er tykkere end almindelig smoothie og spises med ske.
En smoothiebowl er fantastisk til både morgenmad og dessert.

Ingredienser:

2 stk. bananer

250 g hindbær

½ rødbede

3 dl naturel yoghurt

Frugt i regnbuens farver, f.eks. blåbær, kiwi, ananas, physalis og hindbær til pynt

Fremgangsmåde: Blend alt sammen med yoghurten. Hæld det i skåle og pynt med præcis det, du ønsker.

Smoothieopskrifter til smoothiebowl

Myntedrøm – en lækker smag af sommer

Denne smoothie får vores tanker til at vandre til Caribien og andre varme områder. Den er perfekt til at sætte stemningen og en dejlig forfriskende drik i sommervarmen.

Ingredienser:

100 gram frosne jordbær

Mynteblade (smag til)

Saften fra ½ lime

2 dl kokosmælk

2-4 isterninger (kan undlades)

 

Grøn tropisk smoothie – skøn på varme dage!

En sund smoothie behøver bestemt ikke være kedelig! Spinat kaldes ofte en supergrøntsag, da den er fyldt med nyttige næringsstoffer. Med denne tropiske variant af en grøn smoothie får du en god start på dagen.

Ingredienser:

2 terninger frossen spinat

5-6 stykker frossen mango

8 stykker frossen ananas

2 dl tropisk juice eller æblejuice (juster mængden efter ønsket konsistens)

Bær til smoothie i glass

Smoothie med chokolade og peanutbutter (+ med kaffesmag til de voksne)

Denne mælkebaserede smoothie er måske ikke den sundeste mulighed, men den er super lækker som dessert eller når du bare har lyst på noget godt. Tilføj en lille smule kaffe, så får den en helt himmelsk smag!

Ingredienser:

1 frossen banan

1 dl valgfri mælk (f.eks. vaniljemælk, chokolademælk, letmælk, sojamælk)

½ teskefuld kakaopulver

2 spiseskefulde peanutbutter (gerne mere, hvis du er vild med peanutbutter)

2-4 isterninger (kan undlades)

Eventuelt lidt kaffe til voksne for ekstra smag

Sidste indlæg fra bloggen