Gå til indhold
HjemBlogSådan laver du sæbebobler

Sådan laver du sæbebobler

Sæbebobler! Evigt sjove sæbebobler! Den klassiske udendørsaktivitet som er lige sjov hver gang, og som har underholdt flere generationer. Det er så herligt med små forunderlige ansigter, som fascineres af svævende bobler. Dette er en type aktivitet som er god og underholdende tidsfordriv for hele familien.
Selvom man kan købe sæbebobler på butikken billigt, så går man så hurtigt tom for boblevandet. Hvis du laver en dit eget, så kan du lave så meget som du ønsker og dermed lege med sæbebobler hele dagen! Vi har samlet nogle enkle opskrifter på hjemmelavede sæbebobler, som vi håber I kan vil hygge jer med!

Hjemmelavede sæbebobler

  • 3 liter vand
  • 2 dl opvaskemiddel
  • 0,5 dl glycerol (findes blandt andet på apoteket eller panduro)

Fremgangsmåde:
Bland ingredienserne godt i en stor balje eller spand og rør godt. Lav derefter et redskab til at lave de sjoveste sæbebobler. For at lave en form, kan du for eksempel sætte sugerør sammen eller bruge hulahopringe, køkkenredskaber, tennisketcher eller småkageforme. Bare fantasien sætter grænser!

Blandingen kan stå i flere timer eller natten over i en lukket beholder. Der findes flere forskellige opskrifter, som opgiver forskellige mængder af ingredienserne. Hvilken som er bedst, bør man næsten selv finde ud af.

Hobby med børn

Ønsker du at lave store sæbebobler?

Med en lille justering, så kan du lave megastore sæbebobler!

  • 5 liter vand
  • 2,5 dl opvaskemiddel
  • 30 ml glycerol (findes blandt andet på apoteket eller panduro)

Sæbebobler med glycerol

Har du forsøgt at lave sæbeboblevand ved hjælp af en blanding af normal håndsæbe eller vaskemiddel, og oplevet at det er næsten umuligt at få fine sæbebobler? De bliver ikke bare små, men de sprækker som regel længe før de rammer jorden.

Tricket for at få store sæbeboler, som varer længe, er at tilsætte glycerol. Det er en farveløs og tykflydende væske, som har den egenskab at den let tager vand op. Det er glycerol som gør at sæbebobler bliver stærkere. Glycerol kan købes på de fleste apoteker, og bruges blandt andet som tilsætningsstof i hudcreme og sæbe.

Hjemmelavet opskrift på sæbebobler

Hvordan laver man store sæbebobler?

Du kan som nævnt bruge mange forskellige sæbebobler, for at få sæbeboblerne pustet ud. Fylder du en spand eller en stor balje med sæbeboblevand, kan du lave kæmpestore sæbebobler ved at bøje en ståltråd eller en gammel bøjle af metal.

Det er ikke så vigtigt om I får lavet en perfekt rund form, det bliver uanset nogle flotte sæbebobler. Men det kan smart at sno en piberenser rundt om ståltråden, så sæbevandet kan sidde bedre fast. Du kan også dyppe en tennis- eller badmintonketcher i spanden, så du får en masse bobler på samme tid. Hvis du fjerner trådene i ketcheren, så har du også det perfekte værktøj til at lave store sæbebobler. Hvor store bobler kan I lave?

Test også med at tilsætte lidt konditorfarve eller vandmaling i blandingen, så I kan lave bobler i alle regnbuens farver.

Sæbebobler som fryser til is

De bedste forudsætninger for at lave sæbebobler er i et klima med mere luftfugtighed, som f.eks. dagen efter det har regnet. På dage hvor luften er tør og varm, vil sæbeboblerne hurtigt fordampe.

Vidste du, at du også kan fryse sæbebobler. Dette er et morsomt eksperiment om vinteren, men det kræver at det er meget koldt udenfor.

For at lykkes med at fryse sæbebobler, kan det være smart at sætte blandingen i fryseren i mindst 30 minutter. Tag derefter blandingen ud af fryseren og rør lidt i den, før du tager den med ud. Ved at sænke temperaturen på selve blandingen, vil sæbeboblerne fryse hurtigere når de lander.

Hvad sker der når sæbeboblerne fryser?

Selvom det måske ser sådan ud, så er det ikke sådan at hele boblen fryser. Sæbeboblerne består nemlig at tre forskellige lag, nemlig et tyndt lag med vandmolekyler som er klemt mellem to lag med sæbe. Når man laver sæbebobler i minusgrader, ser det ud som om at hele overfladen fryser, men i virkeligheden er det bare det bare laget af vand, som bliver til is. Dette skyldes at rent vand fryser ved højere temperaturer end sæbevand.

Hvor koldt skal det så være for at kunne lave sæbebobler af is? Ifølge eksperter bør det være mindst 13 minusgrader for at eksperimentet skal virke. Så det er bare med at skynde sig ud, når meteorologerne siger at det bliver superkoldt.

Klar, færdig, blæs! 😊

Sidste indlæg fra bloggen