Gå til indhold
HjemBlogBage med børn: Sådan får børn succes i køkkenet

Bage med børn: Sådan får børn succes i køkkenet

bage med børn At underholde børnene derhjemme kan være en udfordring; specielt på dage med dårligt vejr. En af vores yndlingsaktiviteter er, at bage noget lækkert sammen med vores børn.

Der er mange gode grunde til at involvere dit barn i madlavningen; det kan blandt andet give dit barn en følelse af succes. Det kan også skabe en tidlig madglæde og ikke nok med det, så introducerer du automatisk også dit barn for nye og ukendte smage. Bagning er et fint sted at begynde og fra 4-5 års alderen kan de fleste børn deltage aktivt.

Bagning har også et vist element af læring i sig, da det på mange måder er en kombination af matematik og kemi. Barnet lærer de forskellige måleenheder og færdigheder, hvor det også er vigtigt at passe på, at kagen ikke brænder på. Det er de små ting, som kan gøre det spændende for barnet at stå i et køkken; eksempelvis såsom at se hvordan en hel almindelig dej kan hæve og forvandle sig til en dejlig kage.

Bagning er desuden en aktivitet, som stimulerer vores sanser og giver børnene mulighed for at træne deres finmotorik. Ovenikøbet så kan jeres fælles bagning resultere i noget super lækkert og smagfuldt!

Sørg for gode bageredskaber og rigtig arbejdshøjde

Bagning bliver ekstra sjovt for barnet, hvis det får muligheden for at bruge redskaber som kagerulle, piskeris, dejskraber, former og skæreredskaber. Du kan købe mange redskaber, som er tilpasset børn, for eksempel ufarlige skæreredskaber. Et godt alternativ kan være et pizzahjul i teflon. De er ikke så skarpe, at børnene kan skære sig, men de er skarpe nok til at dele dejen i flere stykker.

Sørg for at barnet kan stå på en stol eller skammel, så det rækker op til køkkenbordet.

Accepter lidt svineri

bageglæde

Det at lade de mindste være med i køkkenet fører som regel til lidt mere svineri. Ikke bliv chokeret hvis du finder mel på de mærkeligste steder næste dag. For at bagningen skal være hyggelig og uden for meget stress, så er det smart at have forklæder og tøj som tåler at blive beskidt på.

Det er en fordel, hvis du har en lidt afslappet holdning til svineri. Det at får lov til at ælte dejen, strø mel på køkkenbordet og piske mælken lidt hårdt, er nemlig en del af oplevelsen. Bagning giver børnene mulighed for at bruge sine hænder og føle på forskellige teksturer. Dette er både lærerigt og sjovt, så det er bedst at læne sig tilbage og lade børnene hygge sig.

Men selvom det er tilladt med lidt svineri, er det også en god ide at lære børnene at madlavningen ikke er ovre, selvom kagen er i ovnen. Rengøring er en vigtig del af madlavning og når I er færdige, kan barnet få sin egen klud til at tørre af med.

Resultatet bliver nok ikke perfekt hos de mindste, men hensigten er at lære dem at rengøring er vigtigt (og så slipper du forhåbentligvis at skulle tage hele opvasken selv).

Fem smarte tips til at undgå ”bagekatastrofer”

opskrifter børn

For at bagningen skal blive så hyggelig som mulig, er det smart at fokusere mere på oplevelsen end resultatet. Det kan alligevel være smart at undgå de største fejl, da det kan føre til at både du og barnet mister lysten til at gentage aktiviteten. Her er fem smarte tips til at undgå ”bagekatastrofer”.

1. Start med at læse hele bageopskriften nøje. Dette råd gælder uanset om du bager alene eller sammen med barnet, da det er irriterende at være næsten færdig, og så opdage at du har sprunget et trin over.

2. Lad barnet slå æggene ud i en separat skål. At slå sit første æg ud er en milepæl for barnet og en glæde forældrene ikke bør tage fra dem. Det kan dog være smart at undgå en masse æggeskaller i dejen, og derfor er det en god ide at slå dem ud i en mindre skål først. Hvis barnet får æggeskaller i skålen, kan I simpelt fjerne dem, før I hælder æggene over i dejen.

3. Dobbeltjek alle mål. At måle mængder er en vigtig del af bagningen, og noget ældre børn gerne vil gøre selv. Men husk at dobbeltjekke mængderne barnet har målt, da en deciliter hurtigt kan forveksles med en liter, eller stregerne i måleglasset ikke helt er ramt korrekt.

4. Start gerne med enkle madopskrifter. At bage med børn behøver ikke at være kompliceret eller langvarigt. Har du et mere utålmodigt barn, kan I de første par gange lave noget så simpelt som muffins fra et færdigt mix, som man kan købe i butikken.

5. Giv barnet nogen ”pauseopgaver”. Nogen gange er det nødvendigt at voksne gør en del af opskriften selv. Der kan det være smart at delegere nogle opgaver ud, som måske er lidt lettere at fuldføre. Dette kan være en opgave som ikke er essentiel for opskriften, men som barnet kan gøre i et stykke tid alene. F.eks. som at røre de forskellige ingredienser sammen, sortere redskaber eller tælle hvor mange boller I har lavet. Børn mister hurtigt tålmodigheden, så det kan være smart at have en sådan type arbejdsaktiviteter i baglommen.

Bageopskrifter som passer til børn

I udgangspunktet kan I selvfølgelig lave hvad som helst. Men det kan være smart at starte med nemme opskrifter. Vælg en opskrift som passer både egne og barnets færdigheder. Muffins, boller og smågager er nemme at lave, og falder i smag hos de fleste. Her er nogle tips til hvad du kan bage sammen med barnet.

God grundopskrift på en sød bolledej

  • 1 L mel
  • 1 Pakke tørgær / 50g gær
  • 3,5 dl mælk
  • 100 g margarine
  • 1 ¼ dl sukker
  • 1 ts kardemomme

Fremgangsmåde: smelt margarinen i en lille gryde og tilsæt mælken. Med tørgær skal mælken være en del varmere end 37 grader, da den ellers hæver dårligt. Bland de øvrige ingredienser i en skål og tilsæt den tempererede mælk.

Tricket til gode og luftige boller ligger i æltningen og hævningen. Jo mere man ælter, jo bedre bliver dejen at arbejde med. Gerne i 8-10 minutter i æltemaskinen eller længere i hånden. Lad dejen stå og hæve i 40-60 minutter for det bedste resultat.

Denne opskrift kan bruges til meget, men børn er glade for at forme boller. Bollerne steges midt i ovnen i ca. 10-12 minutter ved 220 grader. Fyld gerne bollerne med chokolade, rosiner, frugt og andet godt. Til slut kan I pynte med glasur i forskellige farver og krymmel. Sjovt at lave, lækkert at spise.

Chokolademuffins – 10-12 stk

Bage chokolademuffins

Fremgangsmåde: Rør smøret og sukkeret sammen, til massen er luftig og hvid. Bland mel, kakaopulver og bagepulver sammen og tilsæt det våde og det tørre lidt af gangen. Fyld muffinsformene til de er 2/3 dele fulde. Steges på 175 grader midt i ovnen, ca 20 minutter. Pynt med glasur og krymmel/smarties/bæ. Voila – så er det tid til eftermiddagshygge!

Yoghurtkage

  • 1,5 DL yoghurt
  • 2 æg
  • 3 DL mel
  • 2 ts bagepulver
  • 0,75 DL sukker
  • 0,75 DL olie
  • 1 ss citronskal
  • 2 ts vaniljesukker
  • Lidt salt
  • Abrikos- eller appelsinmarmelade

Fremgangsmåde:
1: Sæt ovnen på 180 grader
2: mix æg og sukker i en skål
3: Bland olie, yoghurt og revet citronskal i
4: Tilsæt mel, bagepulver, vaniljesukker, salt og rør
6: Hæld dejen i en smurt bageform
7: Bag midt i ovnen i ca. 35-40 minutter
8: Pensel med varm abrikos- eller appelsinmarmelade og nyd!

Mikrokarameller

  • 100 gr smør
  • 4 ss sirup
  • 4 ss sukker
  • 4 ts kakao
  • Morgenmadsblanding (korn/Müsli)
  • Rosiner
  • Kokos
  • Solsikkekerner

Fremgangsmåde: Læg smør, sirup, sukker og kakao i en skål som tåler mikrobølgeovnen. Sæt på fuld effekt i ca. 50 sekunder, tag ud og rør rundt. Sæt skålen tilbage og kør på fuld effekt i 2 minutter og 50 sekunder. Hæld morgenmadsblandingen, rosiner, kokos og solsikkekernerne i og rør rundt til massen er tyk (den skal være klistret, ikke tør) Hæld i små papirforme og sæt på køl i 2-3 timer.

Vi håber du har fået nogle gode opskrifter og tips til at bage med børnene i køkkenet. Er du på jagt efter mere inspiration, kan du læse om sundere vafler og madpakketips her.

Er det en kedelig indedag og føler I for at lave noget andet end at bage? Her får du tips til sjove indeaktiviteter for børn.

Sidste indlæg fra bloggen