De bedste råd til en stressfri og morsom børnefødselsdag!
At fylde år er en stor begivenhed i alle børns liv og det skal altså fejres! De seneste år har det været meget populært at holde en børnefødselsdag med et tema, og kreativiteten blandt forældrene er stor. Temafødselsdage er super sjove, men nogle gange er det enkle ofte det bedste. Find balloner, lagkage og de gode, gammeldags fødselsdagslege frem – fordi nu er der fest!
Ønsker du, at arrangere en fødselsdag med gravemaskiner, enhjørninger eller halloween som tema? Det findes næsten ingen grænser for, hvilke temaer man kan vælge, og med en god ide, er det ekstra morsomt at lave fantasifuld pynt og arrangere fødselsdagslege i tråd med festens tema.
Erfarne forældre ved også godt, at en vellykket børnefødselsdag ikke behøver at være fyldt med alverdens pynt for at børnene skal have det sjovt. Så før du sætter himmel og jord i bevægelse, bør du høre hvilke ønsker barnet selv har på sin fødselsdag. Hvad er dit barns yndlingsmad og hvilke fødselsdagslege synes dit barn aller bedst om?
Hvor skal fødselsdagen holdes?
Planlægningen af børnefødselsdagen starter som regel med at finde ud af, hvor fødselsdagen skal holdes. I mange skoleklasser har forældrene blevet enige om, at man skal invitere alle pigerne eller alle drengene til børnefødselsdagen, for at undgå at nogen bliver holdt udenfor. Selv om tanken er god, kan dette være en udfordring for nogle familier som bor småt – specielt hvis der er mange elever i klassen.
En løsning kunne være at arrangere hele eller dele af fødselsdagen udenfor hjemmet. Har I måske en fodboldbane eller en kælkebakke i nærheden, eller findes der lokaler i nærområdet som I eventuelt kan leje til billige penge? Husk, at børnefødselsdage som bliver holdt udendørs evt. med boldspil ofte bliver sjovere end fødseldage, man holder indenfor. Netop fordi der er mere plads for børnene til at udfolde sig på.
Et alternativ er, at undersøge muligheden at fejre sammen med en anden i klassen som har fødselsdag omtrent på samme tid som dit eget barn. I en skoleklasse bliver det som regel mere end nok børnefødselsdage i løbet af et år, så chancen er stor for at de andre forældre bliver taknemmelige for muligheden at holde en fælles børnefødselsdag.
Simpel mad er ofte den bedste mad!
Billeder af imponerende fødselsdagslagkager på sociale medier kan både inspirere og skabe et pres blandt forældre. Men selvom det at puste lagkagelysene ud mens man synger fødselsdagssangen er et højdepunkt på hele festen, er det ikke nødvendigt at gøre kagen så kompliceret.
I stedet for at bruge timevis på at lave den perfekte lagkage, hvor man oftest ender op store mængder af rester fordi børnene vælger at spise de muffins, du bagte ved siden af – så kan du altså også vælge en mere enklere variant.
Spiselige kagebilleder er et godt alternativ for alle os som ikke er særlige gode i køkkenet. Ønsker dit barn for eksempel en Lego-lagkage kan du bestille et kagebillede på internettet, som du enkelt lægger på toppen af fødselsdagslagkagen.
Husk at tage hensyn til madallergier
Maden kan være en udfordring på en børnefødselsdag og før festen bør du kortlægge om I må tage specielle hensyn med tanke på allergi, intolerance eller religion. Dette kan du for eksempel allerede tage hensyn til ved at spørge om eventuelle allergier i fødselsdagsinvitationen.
Det er ikke nemt, at finde mad som passer til alle. Men så langt det kan lade sig gøre bør du forsøge at lave den samme mad til alle børn. Er et af børnene eksempelvis allergisk overfor æg, laver du en fødselsdagskage uden æg til alle sammen.
Pølser er en ægte klassiker på børnefødselsdage og i dag findes de både som gluten- og mælkefrie, samt med kylling, kalkun eller halal for dem, som ikke kan spise svin.
Taco falder i smag hos de fleste og det er også en enkelt at servere for de lidt ældre børn som selv har kontrol over hvad de kan spise. Sørg for, et godt udvalg og at nachochipsene er glutenfrie, hvis nu der er nogen børn som ikke tåler det.
Slikposer som alle kan spise
Slikposer er næsten blevet et must på børnefødselsdage, men her kan det også være svært at finde noget som passer til alle.
Popcorn er en god ide, da det som regel er noget alle børn elsker at spise. Slikposer med popcorn bliver ekstra sjove hvis I bruger gennemsigtige poser og for eksempel tegner øjne, næse og mund på slikposen. Du kan også poppe popcornet selv og tilføje lidt konditorfarve, sådan at I får popcorn i alle regnbuens farver.
Vingummier er også noget, de fleste børn med allergier kan spise. Men vær opmærksom på at mange af disse er lavet af gelatin fra svin og de kan derfor ikke kan spises af veganere eller muslimer. En del butikker sælger veganske vingummier, så se efter det i slikhyllerne.
Lad barnet hjælpe med pynten til børnefødselsdag
Pynten på børnefødselsdagen behøver ikke være så avanceret. Du kan for eksempel puste nogle balloner op og pynte med farverige servietter. Hvis du ønsker at gøre oprydningen nemmere, kan du bruge engangsservise i pap. Brug kopperne som bordkort ved at skrive børnenes navne på dem med en sprittusch. Såleds bliver det også enklere for børnene at se hvilken kop som er deres.
Lidt ældre børn vil gerne deltage i planlægingen og forberedelserne til børnefødselsdagen. Dit barn kan for eksempel være med til at bestemme servietter, balloner og invitationer, samt hjælpe med at pynte fødselsdagslagkagen eller muffinsene.
Et godt råd er, at finde en bordpapir som du taper til bordet, i stedet for en dug. Du kan derefter ligge tuscher eller farveblyanter ud på bordet; sådan at børnene selv kan tegne det de vil. Resultatet er en rimelig unik og farverig pynt, som også holder børnene i ro ved fødselsdagsbordet.
Fødselsdagslege som bringer smil frem!
Når vi tænker tilbage til vores egne børnefødselsdage, er det oftest de sjove fødselsdagslege vi husker aller bedst. Klassikere som blindebuk, flaskehalsen peger på og stoleleg, er mindst lige så underholdende for børn i dag som det var for 20-30 år siden. Nogle gange kan det også være en god ide ikke at lægge for mange planer og heller lade dit barn selv styre fødselsdagen, men alligevel have nogle lege på lur hvis det skulle opstå et behov for det.
Adjektivhistorier er morsomme, men kræver lidt forberedelse. Det hele går ud på, at man på forhånd skriver en historie og så skal børnene, efter tur, komme med adjektiver som du tilføjer i historien. Børnen kan enten finde på adjektiver selv, eller du kan skrive nogle lapper med adjektiver på og lade alle trække et stykke papir med et adjektiv. Til slut læses fortællingen højt, til stor begejstring for alle børn.
Hvis du er usikker på hvordan du gør dette, så findes der flere inspirationskilder på internettet. Adjektivhistorien behøver ikke være specielt spændende eller have en god slutning for at børnene synes den er sjov. Men det kan være en god ide, at indkludere personer som børnene kender (for eksempel lærerne, kendte folk eller andre voksne) eller sørge for, at alle børn som er med til fødselsdagen nævnes mindst en gang. Dette gør altid adjektivhistorien så meget morsommere.
Hvis du har en balkon, en trappe eller et andet sted som egner sig, er det med at fiske efter slikposer noget som mange børn synes er morsomt. Alt du behøver er en fiskestang (eller en pind med en snor) og ting børnene kan få på krogen. Legen bliver vellykket, hvis I er to voksne; en person som holder styr på «fiskene», sådan at alle kan fiske på tur, og en person som står i «søen» og tager imod fiskesnørerne.
Det morsomme med denne leg er, at alt det mærkelige fiskerne får på krogen før de endelig får slikposen. Det kan være alt fra fars lange strømper til lillebrors bleer. Her er det bare, at lade fantasien få frit løb!
Bliver der for meget støj i stuen? Så er hviskelegen genial! Det hele går ud på, at alle deltagere først sætter sig i en ring. Den som starter hvisker en kort historie til den, som sidder ved siden af, som skal genfortælle historien til sin sidemand. Sådan går historien sin gang fra person til person, helt til den kommer til den sidste deltager som skal fortælle historien højt. En leg, som med sikkerhed vil give latter og smil på børnenes læber.
Sidste indlæg fra bloggen
Hvad har man brug for til skolestart?
Første skoledag er lige spændende hvert år for både børn og forældre. Hvordan bliver det? Hvad skal man have på? Skolestart bliver gode barndomsminder for mange, og det er uden tvivl en dag med store forventninger.
Hvilket skiftetøj bør barnet have i børnehaven?
Aktive børn har brug for godt tøj, som kan holde dem varme og tørre. Her er alt du har brug for af skiftetøj i børnehaven, sæson for sæson.
Quiz for børn: 35 sjove spørgsmål for store og små
Leder du efter en quiz for børn? Her får du 35 quiz-spørgsmål med forskellige sværhedsgrader + tips til, hvordan du kan gøre quizzen ekstra sjov.